Har du overvejet at tage et online kviklån – eller har du måske allerede gjort det – er du ganske sikkert stødt på begrebet at låne penge uden sikkerhed. Men hvad betyder det egentlig?

”Lån uden sikkerhed” betydning

At låne penge uden sikkerhed kommer sig af, at der i bankerne stilles krav om sikkerhed, når du optager et lån. Helt konkret betyder det, at banken forlanger at få pant i noget, som de kan inddrage, hvis du af én eller anden årsag misligholder din afdrags-aftale og undlader at betale. Tvangsauktioner på huse kommer som en følge af et lån med sikkerhed i huset, hvor afbetalingerne ikke er overholdt. Banken får derfor huset og sælger det på tvangsauktion, så de kan inkassere en del af det skyldige beløb, og dermed ikke står med et stort tab.

Alle kan låne uden sikkerhed

I dag er det ikke kun bankerne, der tilbyder lån. Markedet for online forbrugslån er eksploderet, og der er rigtig mange låne-udbydere med forskellige betingelser og krav. Fælles for dem er, at de gerne vil udlåne penge, da det er det, de lever af. For dig som låntager betyder det, at du, uanset din økonomiske og arbejdsmæssige status, altid kan låne penge ét eller andet sted, og at du ikke behøver at risikere din bolig, din bil eller andet af værdi, når du optager et lån.

Lån trods RKI

Selv hvis du tidligere har misligholdt et lån, og derfor står i RKI, kan du finde online lån. Langt de fleste låne udbydere har et fåtal af krav, blandt andet at du ikke er registreret i RKI, men der findes låne-udbydere i mængden, der tilbyder lån trods RKI – dog er det typisk mindre lån med en kort låne-periode, og du vil sandsynligvis også betale en lidt højere rente end øvrige låntagere.

Lån uden dokumentation

Når der ikke skal stilles sikkerhed i lånet, er der heller ingen krav til eller begrænsninger for, hvad du kan bruge pengene på. Typisk vil du ved et online forbrugslån slet ikke blive spurgt, hvad de lånte penge skal gå til. Det er dermed helt op til dig, og ingen blander sig. Det kaldes et lån uden dokumentation. Noget af det, danskerne typisk låner penge til, er:

  • Elektronik
  • Renovering
  • Biler
  • Depositummer (f.eks. til lejebolig)
  • Ferier
  • Møbler
  • Tøj/Sko

De mindre lån bruges også typisk til ”overlevelse”; altså indkøb af mad og øvrige husholdnings-produkter, og til shopping i øvrigt.